Toiko älypuhelin älyn kaikkien taskuun?

Viime vuosikymmentä, 2010-lukua, on ehdottomasti leimannut teknologia ja sen nopea muutos. Vielä vuonna 2009 oli harvinaista – ja harvinaisen kallista – lukea puhelimella sähköpostia. Värinäytötkin olivat melko uusia ja siitäkin huolimatta niiden kuvanlaatu ei päätä huimannut. Kun puhelimeen kilahti viesti, se oli pelkkää tekstiä – syntymäpäivinä saattoi saada joltain tutulta tai sukulaiselta multimediaviestin.

Nykyään yhä useamman puhelimella pääsee internetiin ja sillä voi hoitaa sellaisia asioita, joihin ennen vanhaan tarvittiin tietokone; joissain asioissa puhelimella asiointi sujuu nykyään jopa paremmin kuin pöytäkoneella.

Mutta onko tosiaan niin, että älypuhelimet ovat mullistaneet elämämme ja tuoneet aivan uudenlaista sisältöä siihen? Tätä tarkastelemme seuraavaksi.

Digiloikka

Kun älypuhelimet alkoivat yleistyä, alettiin puhumaan myös “digiloikasta”. Yhä useampia asioita voitaisiin hoitaa netin välityksellä ja uudet laitteet mahdollistaisivat palveluiden turvaamisen aivan uudella tavalla. Nykyään maksuja voi hoitaa pankkien sovelluksilla tai voi vaikkapa varata ajan lääkäriin; lääkärin voi myös tavata etäyhteyden välityksellä.

Digiloikka on siis eittämättä muuttanut asioita, sillä nyt niitä voi tehdä kotoa käsin. Isoin kääntöpuoli on kuitenkin se, että kaikki eivät ole päässeet loikkaan mukaan. 1980-luvun lopulla syntyneet kuuluvat niin sanottuihin diginatiiveihin, joille tietokoneet ja muutkin laitteet ovat olleet olennainen osa asioiden hoitamista jo lapsesta lähtien. Tätä vanhemmat ovat joutuneet opettelemaan aivan uusia taitoja aikuisiällä sellaisilla välineillä, joista omassa lapsuudessa ei voinut edes haaveilla.

Mukaan kehitykseen

Niin kuin mikä tahansa muukin uusi asia, eivät älypuhelimistakaan tullut valtavirtaa yhdessä yössä. Eikä edelleenkään ole perusteltua sanoa, että kaikilla suomalaisilla on älypuhelin. Mitä iäkkäämpää polvea tarkastellaan, sitä harvinaisempi älypuhelimen täysi hyödyntäminen on. Tämä tarkoittaa siis sitä, että moni ikäihminen käyttää edelleen älypuhelinta vanhan kapulapuhelimen tavoin vain soittamiseen ja tekstiviestien lähettämiseen.

Meistä jokainen voi olla mukana vauhdittamassa kehitystä ja yksi helpoimmista tavoista tehdä se on avustaa muita hyödyntämään älypuhelimia mahdollisimman monipuolisesti. Urheilua voi seurata aivan uudella tavalla, kun euro 2021 vedonlyöntibonus ja muut jalkapallobonukset löytyvät älypuhelimen avulla nopeasti ja helposti. Koska nämä ja muut palvelut ovat yhä enemmän netissä olisi tärkeää, että myös ikäihmiset hallitsevat ne, jotteivat putoa palveluverkoston ulkopuolelle. Älypuhelinten opetushetket ovat myös oivallinen tapa viettää aikaa esimerkiksi vaikkapa mummolassa.