Puhelin ilmoittaa aina pari kertaa vuodessa, että nyt olisi saatavilla päivitys, joka korjaa aikaisempia vikoja. Käyttöjärjestelmän päivittäminen saattaa myös toisinaan muuttaa koko laitteen ulkoasun ja asioita pitää taas opetella uudestaan käyttämään.
Vaikka käyttöjärjestelmän päivittäminen tuntuu monille kauhean vaivanloiselta, kannattaa se silti tehdä – senkin uhalla, ettei päivityksen asentamisen aikana voi käyttää puhelintaan. Tämä artikkeli pureutuu tarkemmin päivittämiseen nimenomaan tietoturvan näkökulmasta. Toivomme, että alat näkemään päivityskehoitukset uudessa valossa ja panostat näin pienellä tekemisellä mahdollisesti suuren vahingon ennaltaehkäisemiseen.
Päivitykset ja tietoturva liittyvät toisiinsa hyvinkin kiinteästi, sillä käyttöjärjestelmä on käytännössä laitteesi se, mikä saa kaikki muut ohjelmasi toimimaan. Jos se on vanhentunut tai haavoittunut, näkyy se heti muiden sovellusten toiminnassa: esimerkiksi hidas lataaminen tai suoratoiston ongelmat voivat huonon nettiyhteyden lisäksi johtua käyttöjärjestelmän päivityksen unohtamisesta.
Tietoturvaan on haluttu kiinnittää yhä enemmän huomiota, ja siksi Suomessa toimiikin esimerkiksi jo kyberVPK eli kybervapaapalokunta. Se toimii täysin vapaaehtoisten voimin, mutta tekee yhteistyötä Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa. Ideana on, että vapaaehtoiset opastavat ehkäisemään tietoturvaongelmia ja neuvovat myös niiden sattuessa.
Mikä käyttöjärjestelmä ja miten se päivitetään?
Älypuhelin on siinä mielessä nimensä veroinen, että se kertoo selkeästi, mikä käyttöjärjestelmä siinä tällä hetkellä on. Mene puhelimesi asetuksiin ja etsi sieltä kohta, jossa lukee esimerkiksi “tietoja tästä laitteesta”. Käyttöjärjestelmä, vaikkapa muotoa iOS 12, on yleensä itse laitteen mallin jälkeen se ensimmäinen asia, joka mainitaan.
Vaikka käyttöjärjestelmä onkin helppo löytää laitteeltaan, kannattaa sen nykyinen versio painaa aina mieleen. Se nimittäin on usein ensimmäinen asia, jota kysytään, mikäli viet laitteesi ammattilaisen korjattavaksi. Myös monet sovellukset vaativat tarpeeksi uutta käyttöjärjestelmää toimiakseen. Käyttöjärjestelmä on vain yksinkertaisesti mobiililaitteesi, puhelin tai tabletti, yksi tärkeimmistä teknisistä tiedoista.
Kuten jo sanottu, puhelimet muistuttavat sinua kyllä, kun viimeistään olisi aika päivittää. Kannattaa kuitenkin aluksi miettiä, onko juuri nyt sopiva hetki sille. Päivitys kannattaa ensinnäkin tehdä kotona. Näin sinulla on todennäköisesti muuta puuhaa sillä aikaa, kun puhelin päivittää. Usein päivitys vaatii myös wifi-yhteyttä, joka kotona on se kaikkein turvallisin. Lisäksi päivitys vaatii paljon virtaa, joten kannattaa laittaa puhelin kiinni laturiin päivityksen ajaksi.
Sitten ei muuta kuin päivittämään!