Apple iOS 12

iPhone XS -malliston myötä myös iOS -käyttöjärjestelmä on päivitetty. Tuorein versio on iOS 12, joka on kosmeettisten muutosten lisäksi parantanut luotettavuutta ja korjannut aiempien versioiden pikkuvikoja. Jo iOS 11 lisäsi paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja teki käytöstä sujuvampaa. Olemassa olevaa alustaa on nyt entisestään parannettu, jonka lisäksi mukana on uusia toimintoja, jotka hyödyntävät erityisesti uuden XS ja XS Max -mallien teknistä kapasiteettia.

Tärkein hyöty uudesta järjestelmästä on nopeutunut käyttö. Optimoitu koodi lisää vauhtia myös vanhempaakin iPhone-malliin, ja akun säästötoiminnot vähentävät jatkuvan lataamisen tarvetta. Uusi iOS 12 on puhelimien lisäksi hionut erityisesti yhteensopivuutta eri iPad-mallien kanssa. Näin sama tuttu käyttöliittymä ja omat asetukset ovat käytössä, vaikka vaihtaisikin välillä puhelimesta tablettiin.

Pieniä parannuksia ja päivityksiä

 • Akun sekä sovellusten käytön seuranta entistä tarkempaa ja helpompaa
 • Kappaleita voi hakea Apple Music -suoratoistopalvelusta nyt myös lyriikoiden perusteella
 • Uusia sovelluksia: muun muassa Apple ARKit -pakettiin kuuluva Measure, jonka avulla eri esineiden mitat saa selville kameran ja tehostetun todellisuuden avulla

Apple iOS 12 ja iOS 11 erot

Kesällä 2018 julkaistu iOS 12 oli pitkälti kosmeettinen päivitys, joka kuitenkin toi kokoelmaan uusia toimintoja, joista hyötyvät erityisesti iPhone X, XS, XS Max ja XR puhelinten käyttäjät. iOS on luonnollisesti saatavilla maksutta myös iPadille. Syitä päivittämättä jättämiseen on harvoin Applen käyttöjärjestelmien kohdalla.

iOS 12 toimii edeltäjäänsä verrattuna sutjakkaammin myös samassa puhelimessa optimoidun koodin ansiosta. Parannettu akunsäästö lisää käyttöaikaa. Uusi käyttöjärjestelmä on asennettavissa varmuudella kaikkiin Applen laitteisiin, jotka tukevat iOS 11 -versiota. Tätä vanhemmat laitteet voi päivittää tapauskohtaisesti.

Toimintoja joissa iOS 12 on selkeästi parempi aiempaan versioon verrattuna

 • Tehostettu todellisuus (ARKit)
 • Akun kesto
 • Kuvien laatu (algoritmeilla ja tehosteilla parannettu)
 • FaceTime mahdollista nyt ryhmissä
 • Natiivisovellukset päivitetty modernimmaksi ulkoasultaan

Animojit ja Memojit

Omilla kasvojenliikkeillä kontrolloidut Animojit olivat taannoin suuri hitti ainakin vähän aikaa. Animojien rinnalle on tuotu Memojit, joita voi kustomoida entistä persoonallisemmaksi käyttäjäkohtaisesti. Animojien ollessa rajoittunut olemassa oleviin hahmoihin – Memojit voi muokata lähes haluamansa näköiseksi videopelien hahmonluonnin tapaan.

Vaikka emojit ja kuvafiltterit riittävät peruskäyttäjälle, tehokäyttäjät saattavat innostua päivitetyistä animaatioista, joita voi lisätä nyt myös viestien sekaan. Toiminto tuskin tulee yleistymään kovin laajalle, sillä se toimii vain iPhone X ja tätä uudemmissa iPhone -malleissa.

Uudistunut Siri

Applen ikoninen Siri-avustaja on iOS 12 myötä hioutunut entistä sujuvammaksi käyttää. Tekoäly osaa nyt itsenäisesti suositella usein käytettyjen sovellusten oheen käyttäjän mahdollisesti haluamia toimintoja. Esimerkiksi viestisovelluksen yhteyteen riippuen käyttäjän sijainnista, ajankohdasta ja aiemmista viesteistä, Siri saattaa ehdottaa tiettyä viestityyppiä ja henkilöitä – nopeuttaen näin toimintojen käyttämistä.

Muuta uutta Sirissä

 • Yhdistettyjä iOS-laitteita voi nyt komentaa yhden laitteen kautta Sirin avulla
 • Uusia aksentteja: Irlanti, Etelä-Afrikka
 • Sirin toimintoja on entistä helpompi automatisoida ja luodut makrot tallentuvat automaattisesti iCloud-palveluun ja ovat näin käytössä kaikissa omistajan muissa iOS-laitteissa

Akun automaattinen säästö tärkeisiin toimintoihin

IPhone XS, XS Max sekä budjettimalli XR osaavat hyödyntää uuden käyttöjärjestelmän ehkä parasta ominaisuutta akun säästöä muun muassa tiettyihin tärkeisiin NFC-sirun avulla toimiviin sovelluksiin. Näitä sovelluksia voivat olla esimerkiksi kulunvalvonta, matkaliput ja joissain maissa käytössä oleva digitaalinen henkilön tunnistus.

Helpompi ja näyttävämpi viesteily

Sivut ja palvelut lähettävät usein varmistuskoodit tekstiviestillä kännykkään, josta ne pitää kopioida tai linkkiä klikkaamalla vahvistaa kirjautuminen tai muu tärkeä toiminto netissä. Nyt iOSissa nämä vahvistuskoodit voidaan kopioida ja siirtää automaattisesti tarvittavaan sovellukseen viestin saapuessa.

FaceTimen uudet ominaisuudet

 • FaceTime ryhmäpuhelut ovat nyt mahdollisia – peräti 32 käyttäjää voi osallistua samaan puheluun
 • FaceTime-sessioon on mahdollista liittyä myös pelkällä audiolla, Apple Watchin kautta
 • Google Hangoutin tapaan ryhmäpuhelussa aktiivisen puhujan video tuodaan automaattisesti keskelle näyttöä

Parempi kasvojentunnistus

Kasvojentunnistuksen tarkkuutta ja käytön sujuvuutta on hiottu paremmaksi. Nyt samaan iPhoneen voi rekisteröidä myös toiset kasvot. Näin esimerkiksi vanhempi voi avata lapsensa lukitun kännykän.